2013. január 18., péntek

Köszöntő



A csipkéről e mai is érvényes szavakat 1909-ben írta le Sárosi Bella:

„Van a női ruházatnak egy dísze, melynek uralma jelenleg szinte korlátlannak mondható. Oly dísz, amelynél jobban mi sem felel meg a nő egyéniségének. Minden nő számára a legelőnyösebb viselet kerül belőle, akár ifjú korát éli, akár hófehér hajjal ott áll már az élet túlsó küszöbén.
Viseljük is e díszt, szinte pazar kézzel öltjük ruhánkra és mégis mily sokan ismeretlenül állunk vele szemben… Az értéktelen gépcsipke tömegében pompázó alakok mellett nagyon kevés az olyan nő, aki valódi csipkét visel…
…Pedig a valódi csipke éppen olyan, mint az ékszer, értéke megmarad, sőt évről évre fokozódik…
…Véssük mélyen emlékezetünkbe, hogy a legművészibb szövésű gépcsipke sem pótolhatja a selyembe, és czérnába öltött költeményeket.”

Nehezen szántam rá magam egy blog készítésére. Tipródtam, hogy lesz-e elég kitartásom a bejegyzések rendszeres elkészítéséhez. Mióta a neten is közzéteszem alkotásaimat egyre többen fordulnak hozzám mintarajzokat, alkotások elkészítésének leírását kérve. A csipkekészítés eltolódott a polgári csipkék, különböző figurák, képek készítése felé. Nem baj, ha ilyesmiket is készítünk, de jó lenne népi hagyományainkat is felszínen tartani. Jó lenne, ha népi hagyományainkat ötvözni tudnánk a modern ízlésvilággal.

Ezt a blogot nem csak csipkekészítőknek írom, szerkesztem. Szeretném, ha a kézzel készített csipke iránt érdeklődők is találnának olvasnivalót ezen az oldalon. Így szó lesz a csipke történetéről, fajtáiról, egyes alkotások leírásáról, mintarajzokról, alkotók bemutatásáról

Várom a javaslatokat, ötleteket, észrevételeket!

Kívánok minden olvasómnak jó szórakozást és hasznos időtöltést a TK csipke oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése