2013. augusztus 14., szerda

Csipkehetet vezettem Jászapátiban

Nagy izgalommal készültem az idén nyáron Jászapátiba, mert nem résztvevőként, hanem oktatóként mentem oda. Tavasszal kezdtük el tervezni a nyári programot. Több témát ajánlottam a csipkéseknek. Végül a választás az Amit a mellévarrott ujjú ing készítéséről tudni kell témára esett.
Mi is az a mellévarrott ujjú ing? Olyan régi ingfajta, amelyik első ránézésre raglán szabásúnak tűnik, de csupa téglalapból varrjuk össze, s a nyak összehúzása alakítja ki a "raglán" fazont. Ezt az ingfajtát főként a nők viselték igen változatos formában.




A bevezető előadásban a résztvevők megismerkedtek  az egyes magyar népviseletek mellévarrott ujjú ingjeivel, majd az ilyen típusú ing díszíthetőségével. A következő feladat a saját ing megtervezése volt. Mintául szolgáltak többek között az általam készített zsűrizett ingek, amelyek a Hagyományőrzés oldalamon is fentvannak. Ezután szabtunk:





azsúroztunk:

 
 
 

 
darázsoltunk:







megismertünk néhány díszítő összevarrást:







csipkét vertünk:








napközben keményen dolgoztunk:








Nemcsak ing készült, hanem a megtanult technikával gyermekruha is:



A minták drukkolásával  is megismerkedhettünk Jutka segítségével:






Sok-sok tapasztalatot szerezhettünk egymástól a munka közbeni beszélgetések során.
Kiállítást is készítettünk a résztvevők eddigi munkáiból:

















Közben a vendéglátóink gondoskodtak bőséges ellátásunkról. Napközben finom süteményeket és gyümölcsöket csipegethettünk, dinnyét a város polgármesterétől kaptunk. Este és reggel a kollégiumban ilyen szépen tálalt Rozika nekünk:

 

Esténként gyöngyöt fűzhettünk:


Jászberényben ezidőtájt kezdődött a Csángó fesztivál. Ennek keretében láttuk a 15 éves Jászberényi Hagyományörző Együttes műsorát:




Csütörtök este pedig fenséges vacsorával vendégeltek meg bennünket a házigazdák.
A visszajelzések alapján ismeretekben, gyakorlatban gyarapodva, új feladatokkal ellátva tértek haza a résztvevők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése