2014. január 22., szerda

Olaszországban láttam 3

Még mindig időzzünk Alberobellóban. Ebben a térségben hagyománya van a rojtkötésnek is. A következőket láttam:
















Végül egy szép azsúr:



7 megjegyzés:

  1. grazie per averci fatto ammirare queste belle frangie
    veramente belle
    silvana

    VálaszTörlés
  2. Ez nem más, mint makramé. Itt, Olaszországban, nagyon sok ilyen díszítésű lakástextilt látni... és a kézimunkaújságok is tele vannak ilyen ötletekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a rojtkötés másik neve a makramé. A népművészetben sok szép példát találunk Mo-on is. Aztán divatba jött a nem textilekre dolgozott rojtkötés. Faliképeket, virágtartót, stb készítettek ezzel a technikával. Igazából itthon ezt nevezték makraménak. Manapság ritkán látni nálunk ezzel a technikával díszített textilt.

      Törlés
  3. Ismered a cantú-i csipkét? Ez is Olaszország... Én ezt a technikát tanultam. De érdekelne az is, amit otthon csináltok :-). Nagyon szépek!
    Ja, és köszönöm az oldalt! Igazán jó ötlet ez az internetes múzeum!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismerem a cantú-i csipkét, de nagyon érdekelne. Tudnál róla írni néhány gondolatot? Van olyan internetes oldal, ahonnan tudnék tájékozódni erről a csipkefajtáról? Szívesen írnék a későbbiekben róla. Az elérhetőségem fent megtalálható. Előre is köszönöm.

      Törlés
  4. Kedves Kati, most egy kicsit el vagyok havazva, de amint lesz egy kis időm, ígérem azonnal írok erről gyönyörű technikáról, amit még évekig kell tanulnom és gyakorolnom (és akkor sem leszek még mester) :-) .

    VálaszTörlés