2015. február 11., szerda

Csipkefajták: Honiton csipke



A Honiton csipke arról a városról kapta a nevét, ahol készítésének központja volt. Honiton város Anglia Kelet-Devon területén helyezkedik el.
A Honiton csipke finom cérnából készült vertcsipke. Jellemzője, hogy az alapminta  díszes gallyakból, levelekből, virágokból , pillangókból épül fel, melyek  vászonveréssel és recével készülnek. Ezeket a motívumokat különböző hálóalapokkal kötik össze.  A  Dushesse-Bruxelles csipke angol változata. Hagyományosan  ruhák díszítésére használták. Szegélyek, mandzsetta, fátyol, paszomány és zsebkendők készültek Honiton csipkéből.
A csipke létének első írásos bizonyítéka  Honiton városban James Rodge sírfelirata 1617-ből.
A csipkéket rosszul fizetett munkások és halászok feleségei készítették otthonukban. Az elkészült csipkéket kereskedők vásárolták fel, s értékesítették Londonban, s külföldön.  A Honiton csipke rendkívül munkaigényes. Egy négyzetcentiméteres darabka elkészítése akár 5 órát is igénybe vehet. Ezért nagyon drága volt, s ma is az. A 19. század elejei találmány a csipkeverőgép (John Heathcoat 1808, ezt 1813-ban John Levers tökéletesítette) a kézi csipke iránti keresletet nagyon lecsökkentette.  A kézzel készített csipke iránti kereslet akkor nőtt meg ismét, amikor Viktória királynő megrendelte a Honiton csipke esküvői ruháját.


A királynőt annyira lenyűgözte a csipke szépsége és minősége, hogy legidősebb fia ( a későbbi VII.Eduárd) keresztelői ruhája is Honiton csipkéből készült. Ezt a keresztelő ruhát használta a királyi család 2004-ig. György herceg a keresztelőjén már egy replikát (másolatot) viselt.


Honiton város méltán büszke csipkekészítő hagyományára. A városban található Allhallows Museum a világ legátfogóbb Honiton gyűjteményét tudhatja magáénak. Az idegenforgalmi szezonban (június, július, augusztus hónapokban) önkéntes csipkekészítők bemutatót tartanak a látogatóknak.
A kedvelt keszkenők:











Gallérok:








Szélcsipkék:






Néhány finom részlet:











Felhasznált forrás: www.wikipedia.org
www.honitonlace.com
www. honitonmuseum.org
www.pinterest.com 
www.cs.arizona.edu
www.honiton.com

1 megjegyzés:

  1. De jó lenne egyszer megnézni a helyszínen ezeket a csipkéket.
    Meg a bemutatókra is kíváncsi lennék.
    Milyen szintre lehet fejlődni egy élet alatt?
    Az önkéntesek hobby-csipkések?

    VálaszTörlés