2015. március 25., szerda

Csipkefajták: Pag szigeti varrott csipke



Horvátország gazdag hagyományokkal rendelkezik a csipkekészítés területén. Mi most a Pag szigeti varrott csipkével ismerkedünk meg.
A csipkevarrás eredete a 15. század végére tehető. Ekkor egyházi textileket díszítettek a varrott csipkével. Anyáról leányra szállt a csipkevarrás hagyománya. Ezért őrzi a mintavilága a reticellai hagyományokat.  1906-ban a bencés apácák a Szent Margarita kolostorban alapították az első iskolát, ahol a csipkevarrás tudományát oktatták.  Az iskola folyamatosan működött 1945-ig, majd átkerült egy középiskolába, ahol a mai napig egy éves kurzusokban tanítják a csipkevarrást.
A csipke készítéséhez szükség van egy félköríves kitömött párnára. (mintha egy csipkeverő párnát hosszában ketté vágnánk). Erre helyezik a mintarajzot,. Először a csipke vázát készítik el. A koncentrikus köröket és a sugárirányú küllőket. Ezek után következik a területek kitöltése csipkeöltésekkel.
Minden esetben fehér cérnát használnak. A csipkére jellemző a sugárirányú ( pókhálós) szerkezet, a geometriai mintázat. Az így keletkezett csipke nagyon kemény, jól mosható.
A Pag szigeti csipke 2010-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. 
Minden év júniusában kiállítással egybekötött nemzetközi csipkefesztivált rendeznek. Érdemes ellátogatni a Pag városában található Pag Lace Gallery múzeumba, amely a hercegi palotában található.  Itt gazdag csipkegyűjteményben gyönyörködhetünk. 
És most nézzük a csipkéket:
Így készül a csipke:



 
Szél és betét csipkék:





 Terítők:





 




 

 
  
A viseletük gazdagon díszített varrott csipkével. Díszítették a női ing elejét, amit a felette viselt "kabátka" látni enged. Különös alakú főkötőjük is csipkével díszített.


Főkötő csipkéje:



 
Az ing díszítése:

 


Források:
www.tripadvisor.co
www.jovicpag.hu
www.wikipedia.org
www.mediteranpag.com
www.pinterest.com
www.croatia.org

1 megjegyzés: