2015. október 7., szerda

Csipkefajták: Valenciennes csipke

A Valanciennes csipke eredetileg Franciaországban, Nord megyében alakult ki az 1700-as évek elején. Később a készítésének központja Belgiumba, Ypres környékére tevődik át.
A Valenciennes csipke rokokó vertcsipke. Kiemelkedően finom fonalból készült. Naturális levelek, virágok és állatok díszítik.  Az alapháló kerek, vagy négyzetes háló. A mintázat szövéssel készül. Nincs kontúrszál. Az alapháló és a mintázat egyszerre készül, végig azonos fonalszámmal. Az orsók száma ritkán kevesebb ezernél. A korabeli munkanaplók feljegyzései alapján ismert, hogy napi 12-14 órás munka mellett egy év alatt csak 30 cm-nyi készült el belőle. A finom szál könnyen szakadt, ezért magas páratartalmú levegőre volt szükség a készítése során. Ezért pincékben készítették a csipkéket. Sok csipkekészítő már 30 éves korában elvesztette szeme világát. Szinte megfizethetetlen volt, így csak a legkiváltságosabb réteg tudta csak megvenni. Tartós csipke volt, bírta a mosást. Ezért fehérneműk, ágyneműk csipkéje volt. Azon kevés csipkék közé tartozik, amelyeket nem használtak egyházi célokra.
1830 után géppel is könnyen, jól tudták másolni a Valenciennes csipkét. Ettől kezdve Belgium lett a Valenciennes csipke készítésének központja.






















Források:
Régiségek könyve (szerkesztette: Voit Pál)

www.commons.wikimedia.org
www.pinterest.com
www.wikipedia.org
www.britannica.com 
 

1 megjegyzés: